Prawidłowa kompozycja pasz przygotowanych w odpowiednim stopniu rozdrobnienia i wzbogacona dodatkami to klucz do wysokiej wydajności i zdrowotności krów. W żywieniu wysokowydajnych sztuk trzeba pamiętać o stabilizacji procesów fermentacyjnych w żwaczu, pokryciu zapotrzebowania energetycznego, białkowego i mineralno-witaminowego. Można to osiągnąć poprzez odpowiednie wyregulowanie proporcji pasz objętościowych do treściwych. Dodatkowo wszystko powinno odbywać się z wykorzystaniem wiedzy dotyczącej zachowań żywieniowych tej grupy zwierząt, tak aby prowadzić do odpowiedniego wykorzystania paszy. Oprócz wydajności żywienie ma także wpływ na jakość mleka, czyli co dla hodowcy najważniejsze optymalizacji zawartości tłuszczu i białka. Ważne jest ono także dla prawidłowości procesów warunkujących płodność zwierzęcia. Prawidłowy bilans pasz pozwala także na uniknięcie wielu chorób metabolicznych. Może okazać się to jednak trudne do osiągnięcia bez programu żywieniowego czy fachowego doradztwa.

Możemy pomóc Państwu w tej kwestii służąc swoją wiedzą i doświadczeniem. Mamy też możliwość umówienia Państwa na wizytę specjalisty żywieniowego.